Türkiye yavaş yavaş yolunu buluyor

Amerikan Alman Marshall Fonu, Türkiye’nin 27 bölgesinde 2 Mart – 26 Mart 2022 tarihleri arasında 2180 katılımcı ile yüz yüze yapılan anket çalışmasının sonuçları kamuoyu ile paylaştı. Ankete katılanların tercihleri ise dikkat çekti. Birçok konunun sorulduğu anket çalışmasında, özellikle gençlerin Avrupa Birliği’ni istediği gün yüzüne çıktı. 18 – 24 yaş arasının tercihi Avrupa Birliği oldu.

Rusya – Ukrayna savaşının da konu olduğu ankette, katılanların neredeyse dörtte biri uluslararası konularda Türkiye’nin yalnız hareket etmesi gerektiği yönünde görüş beyan etti. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde bu konu hakkında konuştu.

Özkök, “Z kuşağına baktığımız zaman birinci sırada yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. İslam Kuruluş Teşkilatı ise en son sırada yer alıyor. Evet, Türkiye yavaş yavaş istikametini yolunu buluyor” dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadelere yer verdi:

“Hiç şu soruyu sormak aklımıza geldi mi? ‘Biz Türkler hangi kurumlara daha çok güveniriz?’ Batılı Avrupalı kurumlara mı yoksa İslami kurumlara mı? Bunun cevabı dün itibariyle verildi. Marshall fonu yaptığı bir araştırmada elde ettiği sonuçları dün açıkladı. Buna göre; özellikle Ukrayna ve Rusya arasındaki savaştan sonra Türkiye’nin batıya doğru bakışı çok daha olumlu bir noktaya gitmeye başladı. Şöyle bir soru vardı: Bugün Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği için referandum yapılsa ne oyu kullanırsınız? Türklerin yüzde 59’u yani 60’a yakını ‘evet’ oyu kullanırım diyor ama daha ilginci Z kuşağının cevabı 18-24 yaş arasındaki gençlerin verdiği cevapların yüzde 74’ü ‘evet’ yani yüzde 74’ü ‘Ben Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üye olmasını istiyorum.’ diyor. Daha enteresan soruya gelelim şimdi, hangi kurumlara daha çok güvenirsiniz? Yüzde 45 ile birinci sırada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var, hani şu kararlarına uymadığımız mahkeme. İkinci sırada Uluslararası Adalet Divanı, üçüncü sırada Avrupa Birliği var. İslam Kuruluş Teşkilatı dördüncü sırada geliyor. Yine Z kuşağına baktığımız zaman birinci sırada yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. İslam Kuruluş Teşkilatı ise en son sırada yer alıyor. Evet, Türkiye yavaş yavaş istikametini yolunu buluyor. Suriye olayı, Rusya olayı bize Ortadoğu’nun ve yakın komşularımızın ne olduğunu ve ait olduğumuz gerçek demokrasi coğrafyasının neresi olduğunu gösteriyor.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir