Smokinle yemeğe inen padişaha büyükelçi tokatlatıyorsunuz

TRT dizilerinde gördüğümüz Osmanlı tarihini anlatan diziler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Diriliş, Abdülhamit gibi dizilerin etkisi altında kalıp evde kılıç kalkan ile oturan insanlar maalesef ki tarihini yanlış öğreniyor. Dizilerde sert mizaçlı, muhafazakar, sürekli büyükelçi tokatlarken gösterilen Osmanlı padişahları aksine batı kültüre ayak uyduran insanlardı. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök sesli köşesinde tarihi yanlış anlatan bu dizileri eleştiri yağmuruna tuttu.

Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde konuşan Özkök, “Tarihe bakarken tarihi kendi isteğimize göre eğip bükmeye çalışırsak o zaman kendi tarihimizi hakkında yanlış bilgiler ediniyoruz demektir. Bence Osmanlı tarihine artık bambaşka bir bakış açısı yapma zamanı geldi.” dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadelere yer verdi:

“Haftaya bir sanat olayı ile başlayalım. İlginç bir sergiden söz edeceğim sizlere ama önce şöyle bir soru soracağım; Osmanlı Sultanları son yıllarda TRT dizilerinde Diriliş’de, Abdülhamit dizilerinde gösterildiği gibi gerçekten çok muhafazakar büyükelçileri tokatlayan insanlar mıydı yoksa modern bir hayat tarzına mı sahiptiler? Sorunun cevabını vermek istiyorsanız Sabancı Müzesi’nde açılmış olan son halife Abdülmecit’in sergisine gidin ve onu ziyaret edin derim. Evet, çok enteresan bir sergi çünkü Abdülmecit’in yaptığı tablolar var. Bu tablolar arasında ‘nü tabloları’ da var. Osmanlı sultanlarının çoğu bizim zannettiğimiz gibi değil modern hayat tarzına sahip insanlardı. Mesela Abdülhamit hatıralarında Türk müziğini kendisini uyuttuğunu Batı müziğini sevdiğini söylüyordu, Batı romanları okuyordu… Damat Ferit Paşa hatıralarında, akşam evinde yemeğe inerken bile smokin giydiğini, karısının tuvaletle yemeğe oturduğunu ve piyano çaldığını söylüyordu. Batı müziği bestesi yapan Osmanlı Sultanları vardı. Yani tarihe bakarken tarihi kendi isteğimize göre eğip bükmeye çalışırsak o zaman kendi tarihimizi hakkında yanlış bilgiler ediniyoruz demektir. Bence Osmanlı tarihine artık bambaşka bir bakış açısı yapma zamanı geldi. O yüzden son halifenin sergisine mutlaka ziyaret edin. Orada göreceğiniz Osmanlı Sultanı profili size bambaşka bir Osmanlı tarihi anlatacak.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir