Diego Maradona: Arjantin efsanesinin ‘Tanrının Eli’ gömleği açık artırmada

Diego Maradona, Arjantin’e 1986 Dünya Kupası zaferi için ilham verdi.Arjantinli Diego Maradona (C) üç İngiliz defans oyuncusunu driplingle geçti

Diego Maradona’nın 1986 Dünya Kupası’nda İngiltere’ye karşı Arjantin adına ‘Tanrı’nın Eli’ golünü ve çok övülen ‘yüzyılın golü’nü atarken giydiği gömlek 7,1 milyon sterlinlik rekor bir fiyata satıldı.

Bir spor hatırası için şimdiye kadar ödenen en yüksek fiyat.

Eski İngiltere orta saha oyuncusu Steve Hodge, Meksika’daki ünlü çeyrek finalin ardından Maradona ile takas ettikten 36 yıl sonra açık artırmaya çıkardı.

Maradona Kasım 2020’de öldükten sonra Hodge, formanın satılık olmadığını söyledi.

O yılın Aralık ayında Hodge, “insanların durmadan kapımı çaldığını” ve gömleği satmak istediği haberlerinin yanlış olduğunu söyledi.

“Saygısız ve tamamen yanlış buluyorum” diye ekledi o zaman. “Satılık değil. Satmaya çalışmıyorum.”

Müzayede evi Sotheby, gömleği 4 milyon sterlin ile 6 milyon sterlin arasında olan tahmini fiyatının üzerinde sattı.

Sotheby’nin sokak giyimi ve modern koleksiyon ürünleri başkanı Brahm Wachter, “Bu, tartışmasız şimdiye kadar müzayedeye gelen en çok rağbet gören futbol forması ve bu nedenle türünün herhangi bir nesne için müzayede rekorunu elinde tutması uygun,” dedi.

Bir spor maçı sırasında giyilen bir gömlek için ödenen önceki en yüksek ücret , 2019’da 5,6 milyon dolara (4,4 milyon £) satılan New York Yankees efsanesi Babe Ruth’un beyzbol formasıydı.

Aynı yıl, 1892’de kaleme alınan orijinal Olimpiyat manifestosu, en pahalı spor hatırası olmak için 8,8 milyon dolara (yaklaşık 7 milyon sterlin) satıldı.

Eski Nottingham Forest, Aston Villa, Leeds ve Tottenham orta saha oyuncusu Hodge, İngiltere adına iki Dünya Kupası’nda forma giyen ve 24 kez forma giyen 59 yaşındaki Hodge, Azteca Stadyumu’ndaki tünelde Maradona ile değiştirdiğinden beri ikonik mavi Arjantin deplasman gömleğinin sahibiydi. Arjantin’in 2-1 kazandığı maçın ardından Mexico City.

Maradona’nın ailesi , Londra’daki Sotheby’s’in Nisan ayında açık artırmaya çıkarmasından bu yana forma hakkında bazı kafa karışıklıkları oldu.O meşhur ‘Tanrı’nın Eli’ golünü attığında üzerindeki gömlek değildi.

Geçtiğimiz 36 yıl boyunca, Le Coq Sportif tarafından üretilen gömlek, Arjantinli büyüklerin giydiği gömlek olarak kamuoyuna sergilendi. En son Manchester’daki Ulusal Futbol Müzesi’nde bulunuyordu.

Sotheby, çevrimiçi listesinde gömleğin Maradona’nın her iki gol için giydiği görüntülerle eşleştiğini söyledi.

İngiltere’ye karşı attığı iki gol, futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilen Maradona’nın en ünlü golleri arasında yer alıyor.

İkinci yarıda tartışmalı açılış golünü atmak için kaleci Peter Shilton’ın ötesindeki topa yumruk atması, yıllar sonra futbolun dünya yönetim organı Fifa tarafından yapılan bir ankette yüzyılın golü olarak seçilen şeyi netleştirmeden dakikalar önce geldi.

Maradona finalde Batı Almanya’yı 3-2 yenerek ülkesine kupayı kazanması için ilham verdi.

Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası 'Hand of God' gömleği, müzayedede satılmadan önce Londra'daki Sotheby's'de sergileniyor.

Diego Maradona’nın 1986 Dünya Kupası ‘Hand of God’ gömleği, müzayedede satılmadan önce Londra’daki Sotheby’s’de sergilendi.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir