Ertuğrul Özkök yazdı: Formula’da bir Türk yıldızı doğdu

Usta gazeteci Ertuğrul Özkök, eşinin adına gönderme yapan “Tansu’ya Mektuplar” başlığı altında yazdığı ve “newsletter” olarak paylaştığı yazılarında bugün, Formula 2’de mücadele eden milli sporcu Cem Bölükbaşı‘nın yarışta sergilediği başarıyı yazdı. “Cem Bölükbaşı, yarışa 20’nci pozisyonda başladı ve 11’inci pozisyonda bitirdi. Bütün yarışta ondan daha fazla kazanan kişi yoktu.” dedi.

Özkök’ün “Bu sabah Formula’da bir Türk yıldızı doğdu” başlıklı yazısı şöyle:

“Bu yazıyı Monaco’dan yazıyorum. Dünyanın en geleneksel ve önemli Formula yarışlarından biri olan Monaco Grandprix’sini izlemek üzere buradayım.

Geçen yıl İstanbul’da yapılan Formula yarışına kadar bu sporla yakın uzak hiç ilgim yoktu. Büyük bir formula uzmanı olan torunum Zeynep Saatçi’nin ısrarı ile İstanbul’daki yarışa gittikten sonra ben de bu sporun bağımlısı oldum.

Cem Bölükbaşı, ben ve babası Yavuz Bölükbaşı

Lastik değiştirme kararı sadece lastik değil

Bu spor sadece arabaların yarışı değil, pilotların zekasını, kontrol kabiliyetini, inanılmaz bir matematik ve taktiği, tesadüflerin etkisini, zamanlama kavramını, lastik değiştirme kararlarını ifade ediyor.

Arkasında inanılmaz bir teknik ve dijital daha var… İnsan bir kez bu gözle izledi mi, artık bırakamıyor. Bu yarışlar iki düzeyde yapılıyor. Biri Formula 1, öteki ise daha genç sürücülerin katıldığı Formula 2…

Bu sabahki yarışta neler oldu?

Formula 2’nin ikinci yarışı bu sabah yapıldı ve biraz önce bitti. Bu yarışta bir otomobil sporunda genç bir Türk satırının doğuşuna tanık olduk. Cem Bölükbaşı… Henüz 24 yaşında ve bu katıldığı ilk Monaco Formula 2 yarışı.

Cem ve torunum Zeynep

Burada 9 sıra öne geçmek ne anlama geliyor?

Dünyanın en zor pisti olarak kabul edilen bir pist burası. Şehir içinde pis o kadar dar ki, öndeki arabayı geçmek çok zor. Yani yarışa birinci başlayanlar büyük bir ihtimalle birinci bitiriyor. Pozisyon kazanmak çok.

Cem bu sabah yarışa 20’nci pozisyonda başladı ve 11’inci pozisyonda bitirdi. Yani bu zor ve araba geçmenin çok zor olduğu pistte 42 tur sonunda 9 pozisyon ilerledi. Bütün yarışta ondan daha fazla kazanan kişi yoktu.

Rakiplerin çoğunun en az 3-5’inci yarışı

Üstelik önündeki rakiplerin pek çoğu bu piste üçüncü, beşinci kez yarışan çok tecrübeli isimler vardı. Evet Cem Bölükbaşı bunu başardı ve her alanda gelişen Türk sporuna, otomotiv gibi çok zor bir alanda da yeni bir star kazandırdı.

İki yarışı da Cem’in annesi ve babası ile birlikte seyrettik. En yarış kadar onların heyecanını da izledim. Bu başarının arkasında nasıl bir anne ve baba desteği var gördüm.

Cem Bölükbaşı’nın annesinin sevinci…

E-spor’dan Formula’ya geçen ilk pilot oldu

Cem Monaco yarışına simülatörde başladı. Cem ilk başarısını E-Spor’da kazandı. Yani bilgisayar başında. E-Spor yarışlarında dünya birincisi oldu ve oradan Formula’ya geçti.

E-Spor denilen simülatör başındaki yarışlardan bu tür büyük küresel araba yarışlarına gelen ilk pilot Cem.

Üstelik Formula’daki takımı Formula 2’nin imkanları en az olan takımlardan biri. Üstelik ilk Monaco yarışında 9 sıra birden yükselerek.

Bu şirketlerin isimlerini neden veriyorum?

Monaco yarışı öncesinde Türkiye’den bazı kuruluş ve şirketler ona büyük destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai gezisi sırasında onu masasına davet ederek teşvik etti.

Tabii en başta Gençlik ve Spor Bakanlığı-TOSFEO, Türkiye Tanıtım Ajansı Go Türkiye var.

Lütfen reklam falan diye eleştirmeyin. Ona destek veren şirketleri tek tek yazacağım. Çünkü öteki şirketlere de örnek olsun ve genç Türk sporcularına destek olsunlar istiyorum.

Borusan Otomotiv, Icrypex, Accor oteller zinciri, Rixos, MESA Zorlu Enerji, Kuzu Grup, Gentaş-Neogen ve CK Mimarlık…

Hepsine teşekkür ediyorum. Bu desteklerinle Türkiye’yi bütün dünyada en hızla yükselen sporlardan biri olan otomotiv alanında A ligine sokacak bir destek verdikleri….

Bu demektir ki Yozgat’tan bir genç de Formula’ya gelebilir

Cem Bölükbaşı, Türkiye’de milyonlarca gence rol modeli olabilecek bir çocuk. Çünkü bu spora playstationla başladı. Yani bilgisayar başında. Bu demektir ki, Yozgat’ta bir genç de bu spora başlayabilir. Nitekim Bölükbaşı’na olan ilgi de hızla yükseliyor.

Instagram’daki takipçisi 10 binden 380 bine çıktı

Instagram’da başlarda 10 bin olan izleyici sayısı 380 bini buldu. Eminim Monaco başarısı bunu daha da artıracak. Kim bilir yakın bir zamanda belki Türkiye de bir Lewis Hamilton, bir Max Werstappen çıkaracak.

Geceliği 400 Euro alan bir otelin 3 günlüğü 30 bin Euro olur mu?

Monaco Grandprix’si bu küçücük ülkenin ekonomisi 3 günde 100 milyon Euro’dan fazla katkı yapıyor İnanmayacaksınız ama geceliği 400 Euro olan otellerin 3 günlük pakete 25-30 bin Euro’lara çıkıyor.

Cem, Monaco’da ilk defa bütün dünyaya bu sporda bir Türk gencinin de bulunduğunu gösterdi. Eminim devamı gelecek…

O nedenle bu yazıyı büyük bir heyecan ve gururla yazdım. Bu başarının Türkiye’deki ilanının da buradan öğrendiğiniz için gazeteci olarak mutluyum.

Ertuğrul Özkök

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir