Elon Musk’ın uçan evi

Dünyanın en zengin insanlarından olan Elon Musk’ın Gulfstream G650ER model uçağı Falcon 10x çıktığında biraz düşecek olsa da dünyanın en geniş gövdesine sahip uçağı. Bir evi olmadığını ve arkadaşlarında kaldığını açıklayan Musk yılda ortalama 150 bin milden fazla uçuyor. Bu da dünya çevresinin 6 katından fazlası ediyor.

Efsane uçak geri dönecek mi

Ne katı var. Ne de yatı. Bir köşkte ya da malikane de yaşamıyor. Çoğu zaman arkadaşlarında kaldığını söylüyor. Öyle kişisel mülk yatırımlarından da hoşlanmıyor.

Varsa yoksa uçağı. Elon Musk, dünyanın en geniş gövdeli iş jetlerinden Gulfstream G650ER uçağının sahibi. Ultra uzun menzilli bir uçak. Örneğin Ankara’dan Los Angeles’a direkt uçabiliyor. Hatta bir iki yere daha gidebilecek yakıtı bile kalıyor. N628TS- Amerikan Tescilli uçak topu topu 19 kişilik bir uçak. Ama bilinen kadarıyla o 17 koltuklu yaptırmış. İçinde sanıldığı kadar büyük bir lüks yok. Standartların biraz üzerinde bir donanıma sahip. Geleneksel ifadelerle uçan saray falan değil. Ama elbette çok hızlı bir internet var. Uydu telefonu birkaç kanallı. Neredeyse dünyanın en popüler televizyonlarını gerçek zamanda izleyebilecek bir televizyon sistemine sahip. Elbette iyi bir müzik sistemi de var. Uçağı yerde olduğu zamanlar iyi korunuyor. Ama abartılı değil. Havada bir saldırıya karşı uçağın bir koruma kalkanı olup olmadığı bilinmiyor. Uçağın fiyatı standart donanımla 70 milyon dolar civarında. Uçak Falcon 6X yapılıncaya kadar en geniş gövdeye sahipti. Ama şimdi bir tık daha dar. Falcon 10X çıkınca uçağın şöhreti biraz düşecek. Ama Gulfstream elbette yeni nesil modellerini hazırladı. Ve ciddi bir ilgi topladı. Yeni nesil Gulfstream’lardan birini Musk’ın seçeceği tahmin ediliyor.

DURMADAN UÇUYOR

Elon Musk, yılda ortalama 150 bin milden fazla uçuyor. Bu pandemi döneminde biraz düşmüştü. Ama katettiği 150 bin mil demek dünya çevresinin 6 katından fazlası ediyor. Musk’ın özel jetinin Amazon CEO’su Jeff Bezos’un özel jetinden 100 defa fazla uçuş yaptığı biliniyor. Karbon salınımının ötesinde, özel uçuşlarda Musk’ın jet harcamalarının çoğunu karşıladığı için Tesla finansal olarak hesap vermekte zorlanıyor. Apple, 2017’de CEO Tim Cook’un özel uçuşlarına 93 bin dolar harcadı. Tesla’nın ise  aynı yıl Gulfstream G650ER’de Musk’ı uçurmak için yaklaşık 700 bin dolar harcadığı biliniyor. Amerikan Havacılık Dairesi’nden (FAA) sızan haberlere göre yukarıdaki sonuçlar elde edildi. Yoksa Musk’ın bütün uçuşları ve uçak için yaptığı harcamalar çok gizli tutuluyor. Gerçi genç bir yazılımcı, özel bir programla Musk uçuşlarını sürekli izlemeyi başardı. Hatta kendisine bundan vazgeçmesi için 5 bin dolar teklif edildi ama o 50 bin dolar istedi. Ötesini bilmiyoruz. Çevre dostu Musk’ın bu kadar çok uçması ile karbon salınımı ile dünyayı kirletmesi de bir çarpıklık olarak sık gündeme getiriliyor. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Musk uçağında yeme içme konusunda ise fazla harcamadan kaçınıyor ve siparişlerinde yararlı besinleri önde tutuyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Menzil: 12.960 km

En yüksek hız: 982 km/sa

Kanat açıklığı: 30 m

Uzunluk: 30 m

Düz uçuş hızı: 956 km/saat

İKİ TANE DE TÜRKİYE’DE VAR

Dünyanın en geniş gövdeli iş jetlerinden biri olan Gulfstream G650ER uçağından Türkiye’de iki iş adamında var. Tanesi donanımına göre 65-70 milyon dolar civarında satılan ultra uzun menzilli uçaklardan Türkiye pazarına giren ilk uçağı Acıbadem grubunun patronu Mehmet Ali Aydınlar almıştı. Aynı uçaktan ikincisini ise Cengiz İnşaat’ın patronu Mehmet Cengiz satın aldı. Ve uçak geçtiğimiz yıl Türkiye’ye getirildi. Her iki uçakta Türk Bayraklı olarak uçuyor.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir