Şimdi bunun konumuzla ne alakası var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, ‘Türk Hava Yolları’nın ismini ‘Türkiye Hava Yolları’ olarak değiştireceğine dair yaptığı açıklamalar sosyal medyada tepkilere neden oldu. Çok sayıda kullanıcı, kurumun resmi adının Türk Hava Yolları olduğuna atıfta bulunarak, Erdoğan’ın ‘Türk adını silmek istediğini’ iddia etti.

Pek çok kullanıcı da İngilizce “Turkish” kelimesinin “Türkiye” değil, “Türk” kelimesine karşılık geldiğine dikkat çekti. Bu konu gazeteci yazar Ertuğrul Özkök’ün de gündeminde yer aldı. Number1 FM ve Number1 Türk FM’deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde konuşan Özkök, “Turkish kelimesinin Turkey kelimesi ile bir alakası yok. Turkish kelimesi dünyanın her yerinde Türk anlamına geliyor. Yani bu anlamına gelen bir kelimeyi niye tekrar Türkiye diye değiştireceksiniz? Kimse anlamadı” diye konuştu.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şunları yazdı:

“Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan bir vatandaş olarak, sizin bugün en büyük ve bir numaralı sorununuz nedir? Ne olduğunu bilmiyorum ama tahmin ediyorum. Çünkü benimki de o. Yani; artan petrol fiyatları, doğalgaz, elektrik fiyatları, hava gazı fiyatları, pazarda her gün uçuşan fiyatlar ve enflasyon.. Ama bakın dünden beri bizim konuştuğumuz konu ne? Türkiye devletinin İngilizce karşılığı olan ‘Turkey’ kelimesinin Türkiye olarak değiştirilmesi… Neden? Çünkü Turkey kelimesi İngilizce hindi anlamına geliyormuş. Gerçi Turkey kelimesi hindi kelimesinden 300 önce Türkiye olarak kullanıldı ama olsun yine de mantıklı bir nedeni var diyelim. Ama bakın ülkemizin Cumhurbaşkanı aynı gün yani dün, çıktı dedi ki; Türk Hava Yolları’nın adı da bundan böyle Türkiye Hava Yolları olarak değiştirilecek. Haydi… Bunun ne lakası var diye düşündük. Çünkü ‘Turkish’ kelimesinin ‘Turkey’ kelimesi ile bir alakası yok. Turkish kelimesi dünyanın her yerinde Türk anlamına geliyor. Yani bu anlamına gelen bir kelimeyi niye tekrar Türkiye diye değiştireceksiniz? Kimse anlamadı. Ama öyle tepkiler geldi ki; Cumhurbaşkanı olarak söylediği bu sözleri, Sayın Tayyip Erdoğan, bugün başbakan olarak konuştuğu AKP grubunda değiştirdi ve Türk Hava Yolları’nın adının yine Türk Hava Yolları olarak kullanılamaya devam edeceğini açıkladı. Doğrusu da budur, doğru olanı yaptı.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir