79 Yıl önce kaleme alınan Lozan’ın filmi geliyor

Cumhuriyet döneminin usta gazetecilerinden Ali Naci Karacan, vefatının 67’nci yıl dönümünde ailesi, meslektaşları ve sevenleri tarafından Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı. Milliyet, Akşam, Tan, Vakit, Bugün, Politika, İkdam ve İnkılap gazetelerinin kurucusu Karacan’ın mesleğe bıraktı izler, meslektaşları tarafından bugün hala zikredilmeye devam ediyor.

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde, Lozan Barış Konferansı‘nda basın gözlemciliği yapan merhum gazeteci Ali Naci Karacan’dan bahsetti. Özkök sesli köşesinde, “Lozan Müzakereleri sırasında tuttuğu notları daha sonra bir kitap haline getirmiştir ve bu kitap Lozan üzerine yazılmış en güzel kitaplardan biridir. Ve önümüzdeki dönemlerde de bu kitaptan hareketle, bir Lozan ve Atatürk filmi çekilecek” diyerek müjdeyi de vermiş oldu.

Ertuğrul Özkök bugünkü sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Yarından itibaren güzel bir bayram haftasına başlıyoruz. Latin Amerikalı yazar Octavio Paz’ın çok sevdiğim bir cümlesi vardır. Diyordu ki; bayram günleri şölenler, toplumların, durup dinlenip, birbirlerini gördükleri dönemlerdir diyordu. Bu görme fiilinden anlamamız gereken, birbirimizle temasımızın arttığı günlerdir. O yüzden de kutuplaşma dönemlerinde, Türkiye gibi erginlik dönemlerinde savaşların, enflasyonun, hayat pahalılığının insan ruhunu paramparça ettiği dönemlerde, bayramların özel bir anlamı da vardır. 7 Temmuz gününün, şu anda dinlemekte olduğunuz Number1 radyoları açısından da özel bir anlamı var. Çünkü bugün bu radyoların sahibi Ali Karacan’ın dedesi Ali Naci Karacan’ın ölüm yıl dönümü. Ama böyle söylediğim için sanmayın ki onu sadece Ali Karacan’ın dedesi olduğu için anıyoruz. Hayır, onun tamamen dışında başka bir nedenle de anıyoruz. Çünkü Ali Naci Karacan, Türkiye’de 1950’li yıllardan itibaren büyük gazeteler denilen ve Türk demokrasisinin güçlenmesine çok büyük katkıları olan gazetelerden biri Milliyet’in kurucusudur. Aynı zamanda başka gazeteleri de kurmuştur. Ama Ali Naci Karacan’ın bir başka özelliği daha var. O da Lozan Müzakereleri sırasında İsmet İnönü’nün heyetinde yer almasıdır. O Lozan Müzakereleri sırasında tuttuğu notları daha sonra bir kitap haline getirmiştir ve bu kitap Lozan üzerine yazılmış en güzel kitaplardan biridir. Ve önümüzdeki dönemlerde de bu kitaptan hareketle, bir Lozan ve Atatürk filmi çekilecek. Evet, işte böyle bir insandır Ali Naci Karacan. Aynı zamanda Türk basın tarihinin en önemli genel yayın yönetmenlerinden biri olan Abdi İpekçi’nin Milliyet’inin de kurucusudur. O yüzden onu da böyle bugün büyük bir minnetle anıyoruz ve hepinize tekrar çok güzel bir bayram diliyorum.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir