Ertuğrul Özkök, Harvard Üniversitesi’nde Metabolik Araştırmalar Merkezini gezdi

Usta gazeteci Ertuğrul Özkök, eşinin adına gönderme yapan “Tansu’ya Mektuplar” başlığı altında yazdığı ve “newsletter” olarak paylaştığı yazılarında bugün Harvard Üniversitesi‘nde bulunan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’ndeki şahit olduğu tarihi anları yazdı. Türk Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil 4 kanser türü ile ilgi önemli gelişmeleri şöyle anlattı:

Harvard Üniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nde yaptığımız sohbetle ilgili dünkü yazım çok ilgi çekti.

Bir çok haber sitesi alıp kullandı. Yedi saat boyunca Twitter’da TT oldu.

Bugün o sohbetin ikinci bölümünü yayınlıyorum.

Yine hepimizin çok merak ettiği konular var.

En çok merak ettiğimiz de, kronik ve öteki tür hastalıkların tedavisinde neredeyiz?

Mesela kalp ve solunum hastalıklarına çare bulundu mu?

Tabii en önemli soru:

Kanser tedavi edilebilecek mi?

Hemen şunu söyleyeyim.

Kanser alanında son iki ayda çok önemli gelişmeler olmuş.

Ama önce Bayram sonrası hepimizin aklındaki daha günlük bir sorudan başlayayım.

İÇKİ VE YEMEĞE KARŞI BİR ÇELİK YELEK VAR MI

(*) Peki hocam mesela şu olacak mı, güzel yemekleri bol bol yiyeceğiz, içki içiyoruz, rahatça içeceğiz. Sonra bir hap alacağız karaciğerde yapacağı tahribat sıfırlanacak.

“Öyle bir şey olacağını sanmıyorum.  Her istediğiniz şeyi tüketip, her hastalıktan koruyacak bir metabolik kurşun geçirmez yelek istiyorsanız o yok. “

AMA KİLOYA KARŞI İYİ BİR HABERİM DE VAR

(*) Hay Allah  biz aramızda hep şu umudu taşıyoruz. Öyle bir hap bulunacak ki, istediğimizi yiyeceğiz, içeceğiz. Bu hayalimiz yıkıldı şimdi.

“Öyle bir hap yok ama size metabolizmanızı koruma çabalarınızda yardım edebilecek çok sayıda gelişme var ve tabii ilaçlar da var.  Örneğin daha geçen ay çok önemli ölçüde kilo kaybı sağlayan bir yeni ilaç onay aldı, aynı zamanda tip 2 diyabet içinde çok etkili.  Bu kategorideki ikinci etkin yeni ilaç.  Ancak sağlıklı yaşam prensiplerinden vaz geçmek gibi bir şey söz konusu değil.” 

KANSERDE SON BİR AYDA 7-8 ÇOK ETKİLİ İLAÇ ÇIKTI

(*) Siz burada dünyadaki bütün araştırmaları çok iyi takip ediyorsunuz, en son gelişmelerden haberdarsınız, ayrıca kendi araştırmalarınız var.

Şu an için en iyi sonuç hangi alanlarda alınıyor?

“Pek çok alanda alınıyor.  Belki en çarpıcı olanlardan birisi kanser.  Mesela son bir-kaç ayda 7-8 tane çok etkili ilaç çıktı. Neredeyse aylarla ölçülen sürelerde muazzam gelişmeler, yeni tedavi araçları gündeme geliyor.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir