Fidan olarak çıkış yaptı, çınarlaştı İlhan İrem

Türk müziğinin efsane isimlerinden biri olan İlhan İrem 67 yaşında hayatını kaybetti.

Henüz 67 yaşındaydı İlhan İrem… Gittikçe eksiliyor, kimsesizleşiyoruz; Sinema ve tiyatrodan Altan Karındaş, Hakan Dilek, Rasim Öztekin, Aytekin Çakmakçı, Ertem Göreç, Serdar Selvidal, Mehmet Ezici, Gül Vergon, Ekrem Gökkaya, Oktay Yavuz; edebiyat dünyasından Demir Özlü ve Erol Toy’u yitirdiğimiz değerler.

Sonrasında da yaprak dökümü devam etti. Cüneyt Arkın ve Erden Kıral da bize eserlerini, hatıralarını bırakıp yıldızlara karıştı. Şimdi de İlhan İrem’i kaybetmenin acısını, üzüntüsünü yaşıyoruz.

İlhan İrem, fidan olarak çıkış yapıp, derilip çınarlaşan sanatçılardandı.

Sözler yazdı, şarkılar, senfoniler söyledi, şiirler, kitaplar, köşe yazıları yazdı. Özel hayatında gösterişten uzak sessiz sedasız münzevi bir hayat yaşadı. Mistikti, duyarlıydı… her ölüm gibi gidişi de çok erkendi…

İlhan İrem hayatını dolu dolu yaşadı, Keşfettiği “İçimdeki cennetlerde açık yaralarından canı yanan ve asla teslim olmayan güzel ruhlarla” buluştu “Ruhu ölmeyenler için üretti, yazdı, söyledi.

Bildiğimiz adıyla İlhan İrem, doğum adıyla İlhan Aldatmaz, 1 Nisan 1955 yılında Bursa’da doğar. 1969’da ortaokul son sınıftayken, okul orkestrasının solisti olarak müziğe ilk adımını atar. 1970’te Milliyet gazetesi‘nin düzenlediği liselerarası müzik yarışmasında “Meltemler” adını verdikleri orkestra ile Marmara Bölgesi birincisi olur. Aynı orkestrayla 1970-1973 arasında Bursa’da çeşitli otellerde dans müziği şarkıcılığı yapar. 1973’te kendi imkanlarıyla ilk 45’lik plağını çıkaran İlhan İrem’in, 1973-1981 arasında, 10 adet 45’liği yayımlanır. 1979’da yayımladığı senfonik yapıdaki “Sevgiliye” uzunçalar plağıyla akademik bir çalışma yaparak, müzik yaşamında yeni bir yola giren İlhan İrem “Sevgiliye” albümünde kendi yazdığı sözler dışında, bir Nazım Hikmet şiiri olan “Hoşgeldin”i besteleyip seslendirir.

Yalnızca kendi yapıtlarını seslendirmeyi sürdüren, kendine özgü bir ekol oluşturan İrem, 1980’li yıllarda öykülerini besteleyerek kurguladığı uzun soluklu müzik yapıtlarıyla, senfonik rock tarzında çalışmalara yönelir.

İlhan İrem müzik dışında yazınlar yazıp kitaplar yayınlarken, (hikayeleri, denemeleri, şiirlerinin yer aldığı beş kitabı yayımlanır) resim çalışmaları da yapar. Bursa, Ankara, Antalya, Kuşadası, Dikili, İstanbul, Gölcük ve İzmir’de kişisel resim sergileri açar. Birçok ödül alan İlhan İrem, 7 altın plak kazanır.

Seni çok özleyeceğiz İlhan İrem, unutmayacağız. Sözlerin ve sesin hep kulaklarımızda olacak. Sen benim gençliğimdin… İçinin cennetinde ve bizde yaşayacaksın…

“Türkiye önce Cumhuriyet Devrimlerinin ve Atatürk’ün fabrika ayarlarına dönüp, yeniden çağdaş dünyaya katılmalı.”

İlhan İrem

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir