Futbol maçından Büyük Taarruz’a

Atatürk’ün askeri dehası bir kez daha kanıtlandı. Büyük komutan taarruzu için yapacağı planları gizlemek için cephede Türk askerlerine maç düzenledi. Maçı izleyen komutanlara taarruz planı anlatıldı. İngilizler “Türkler futbol maçıyla oyalandıklarına göre yakın planda bir taarruza girişme niyeti yok” diye düşünmüşlerdi. Böylece ordu büyük zaferi kazandı.

Milli Mücadele’nin Yüzüncü Yılı’ etkinlikleri kapsamında ‘Yüzyılın Maçı’ paneli düzenlendi. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Spor Tarihi Araştırmaları Derneği’nin işbirliği ile ‘Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine Milli Mücadele ve Futbol’ paneli, Marmara Üniversitesi Kadıköy/ Göztepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Savaşı 13 Eylül 1921’de bitmişti. Sonrasında Yunan kuvvetleri, Afyon hattına çekildiler ve burada çok güçlü olduğuna inandıkları istihkâmlar oluşturdular. Bütün güçleriyle Yunan ordusunu destekleyen İngilizler de aynı kanaatte olmalılar ki, bir saldırı halinde bu istihkâmların Türkler tarafından altı aydan önce aşılamayacağı yönünde raporlar düzenliyorlardı.


Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, komutanlarla aleni bir şekilde yapacağı toplantı karşı tarafı kuşkulandırabilirdi. Başkomutan, bu doğrultuda Batı cephesi askerleri ile kolordu askerleri arasında Akşehir’de bir futbol maçı organize etti. Taarruz planlarının anlatılacağı komutanlar bu maça davet edildiler. Maç 28 Temmuz 1922 günü oynandı. Komutanlar bir taraftan maçla ilgili gibi görünürken diğer taraftan kendilerine taarruz planları anlatılıyordu. Gelişmeler tam da Mustafa Kemal Paşa’nın hedeflediği gibi olmuş, karşı taraf hiçbir şeyden şüphelenmemişti. Sonrasında ise zafer ve kurtuluş geldi.

Panelde, Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri Prof.Dr.Vahdettin ENGİN, Prof.Dr.Okan YEŞİLOT, Doç.Dr.Akif PAMUK; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr.Arif KOLAY; İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Alihan LİMONCUOĞLU; Dr.İbrahim KAÇMAZ ile Tarihçi – Yazar Emel ENGİN, Spor Tarihi Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış KENAROĞLU ve Karşıyaka Spor Kulübü Tarih ve Müze Kurulu Üyesi Araştırmacı – Yazar Bedri Cumhur DOĞU konuşmacı olarak yer aldı.

Futbol maçının atmosferi, düşmandan gizlenmek istenen hazırlıkları yapmak ve taarruz planlarını hayata geçirmek için ideal ortamı oluşturmuştu. Gerçekten de İngilizler “Türkler futbol maçıyla oyalandıklarına göre yakın planda bir taarruza girişme niyeti yok” diye düşünmüşlerdi.

Amerikalı General Charles H. Sherril, anılarında o günleri şöyle anlatıyor: “Bu büyük futbol maçıyla ilgili haberler, gazetelerde ön planda yer alıyordu. Bu durumdan, Yunanlılar da hoşnut görünüyordu. Zira Türk ordusunun, hiç olmazsa, yakın bir gelecekte, herhangi bir harekâtta bulunması söz konusu olmayacaktı. Çünkü Türkler, şimdilik yalnızca futbolla ilgileniyordu”.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir