Uçan Hollandalı’yı bilin bakalım kim yönetti

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki sesli köşesinden dinleyicilere seslenmeye devam ediyor. Köşesine, Türkiye ve dünya gündeminden birçok olayı taşıyan Özkök, yaşadığı deneyimleri ve gözlemlerini de aktarıyor. Özkök, bugünkü sesli köşesini Bayreuth Festivali‘nden bildirdi. 146 yıldır düzenli olarak Almanya’nın Bayreuth şehrinde düzenlenen festivali yöneten ilk kadın orkestra şefi olan Oksana Lviv, Ertuğrul Özkök’ün bugünkü gündeminde yer aldı.

Özkök, “Bayreuth Festivali’nin 145 yıllık hayatı boyunca ilk defa bir kadın orkestra şefi yönetti orkestrayı. Oksana Lviv adlı Ukraynalı bir sanatçıydı bu. Ama sakın ona Ukraynalı olduğu için böyle bir favor yapıldığını düşünmeyin çünkü ilk defa geçen yıl çıktı bu sahneye orkestrayı yönetmeye Ukrayna savaşından önce ve bu dünya opera tarihinde bir ilkti” dedi.

Ertuğrul Özkök konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“3 günden beri Almanya’dayım. Almanya’nın Bayreuth şehrinde yani dünyanın en ünlü opera bestecilerinden Richard Wagner’ın memleketindeydim. Orada 145 yıldan bu yana hatta 146 oldu bu yıl. 146 yıldan bu yana dünyanın en önemli opera festivali yapılıyor ve bu festivale girmek çok zor. Çünkü her yıl 500 bin kişi başvuruyor bilet almak için ancak 50 bin kişiye kadar bilet verilebiliyor bu bir aylık festival boyunca. İşte burada Wagner’in bizzat kendisinin tasarlayıp yaptırdığı opera binasında geçen cumartesi akşamı ‘Uçan Hollandalı’ operasını dinledim. Şimdi opera bazılarınıza uzak gibi gelen bir sanat olabilir. Ancak bütün dünyada hala çok önemli ama o akşamki opera gösterisinin bir önemi vardı. Bayreuth Festivali’nin 145 yıllık hayatı boyunca ilk defa bir kadın orkestra şefi yönetti orkestrayı. Oksana Lviv adlı Ukraynalı bir sanatçıydı bu. Ama sakın ona Ukraynalı olduğu için böyle bir favor yapıldığını düşünmeyin çünkü ilk defa geçen yıl çıktı bu sahneye, orkestrayı yönetmeye… Ukrayna savaşından önce ve bu dünya opera tarihinde bir ilkti. Size de bu şahane ve olağanüstü kadını burada anlatmak istedim.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir