Bu kadar şeye iki Türk yetti

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdikleri BioNTech isimli aşıyla salgının büyük ölçüde önüne geçen Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci‘nin Almanya ekonomisine sağladıkları katkının öneminden bahsetti.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere seslenen Özkök, “Almanya’daki 2021 yılındaki büyümenin 5’te 1’ini tek başlarına bu iki bilim insanı sağladılar. Yani büyümenin yüzde 20’sini… Ne kadar çarpıcı bir rakam görüyor musunuz?” diye sordu.

Özkök ayrıca, Şahin ve Türeci’nin ekonomiye sağladıkları katkı nedeniyle Mainz şehrinde kedi ve köpek vergilerinin düşürüldüğünden altını çizerek, eğitimin önemini vurguladı.

Ertuğrul Özkök, sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bugün insana umut verene bir konuyla başlıyoruz. Konumuz iki insan… İsimleri; Özlem Türeci ve Uğur Şahin… Hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Almanya’da yaşayan iki Türk asıllı bilim insanı. Alman vatandaşlığı da taşıyorlar. İşte pazartesi liberation gazetesinde Fransa’nın onlarla ilgili çok ilginç rakamlar yayınlandı. Bunlardan en çarpıcı olanı şuydu; 2021 yılından Almanya’nın büyümesine 0.5 puan katkıda bulunmuş bu iki bilim insanının yaptığı buluşun getirdiği ekonomi. Şimdi diyeceksiniz ki 0.5 ne demek? Onu da anlatayım; Almanya 2021 yılında yüzde 2.7 büyüdü. Bu durumda demek ki; Almanya’daki 2021 yılındaki büyümenin 5’te 1’ini tek başlarına bu iki bilim insanı sağladılar. Yani büyümenin yüzde 20’sini… Ne kadar çarpıcı bir rakam görüyor musunuz? Ama dahası da var. Bu iki insanın yaptığı buluş sayesinde, araştırma şirketinin bulunduğu Mainz şehrine 1 milyar Euro vergi vermişler ve bu vergiyle, Almanya’daki en yüksek köpek ve kedi vergileri buradayken buradaki vergiler düşürülmüş ve toplu taşımanın tamamı bedava haline getirilecekmiş. Ve daha bunun gibi birçok şeyler… Görüyor musunuz bilim neler sağlıyor? Hem de sadece iki insan, bir insan olsanız bile buluşunuz neler sağlıyor… Şimdi anlıyor musunuz son 20 yılda eğitim sistemimizin gelişmesinin bizlere nelere mal olduğunu?”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir