Gorbaçov’un Türkiye ile arasındaki lezzet bağı

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, dün gece Rusya’nın başkenti Moskova’daki tedavi gördüğü hastanede dün 91 yaşında yaşamını yitirdi. Gorbaçov’un tedavi gördüğü Moskova Merkez Klinik Hastanesi, “Mihail Sergeyeviç Gorbaçov ciddi ve uzun bir hastalıktan sonra bu akşam öldü” açıklamasıyla Gorbaçov’ın ölümünü resmen duyurdu.

Gazeteci Ertuğrul Özkök, bugünkü sesli köşesinde soğuk savaşı bitiren Garbaçov’dan bahsetti. Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde konuşan Özkök, “Gorbaçov çok önemli bir insandı. Tam adıyla; Mihail Sergeyeviç Gorbaçov… Dünyada bugün demir perde denilen perdeyi yıkan insandı. Berlin duvarını yıkan insan diye de hatırlayabilirsiniz onu” ifadelerini kullandı.

Özkök, köşesinde, Gorbaçov’un kebabı çok sevdiğini ve her hafta ona Türkiye’den kebap gittiğinden bahsetti.

Ertuğrul Özkök şunları söyledi:

“Bu sabah uyandığımda WhatsApp’ımdaki ilk mesaj Gorbaçov’un ölümüyle ilgiliydi. Tabii ki mesaj, eşim, yani evimizin nöbetçi sosyalisti Tansu Özkök tarafından geliyordu. Böyle haberleri önce o duyar. Gorbaçov çok önemli bir insandı. Tam adıyla; Mihail Sergeyeviç Gorbaçov… Dünyada bugün demir perde denilen perdeyi yıkan insandı. Berlin duvarını yıkan insan diye de hatırlayabilirsiniz onu. Çünkü 1987 yılında ortaya attığı iki kelime, Sovyet sisteminin temeline bir dinamit koymuştu. O iki kelime ‘glasnost’ yani şeffaflık, öteki ise ‘perestroika’ yani ekonomik yeniden yapılanma, sosyal yeniden yapılanma… Bugün de dünyanın en çok ihtiyacı olan iki kelime bu. Ve Gorbaçov o tarihi atılımıyla, 1987’de başlayan dünyadaki en büyük devrimlerden birini yaptı ve dünyanın en ağır baskı rejimlerinden biri çöktü. Gorbaçov’un bir başka özelliği daha var bize sempatik gelebilecek. Kebabı çok seven bir devlet adamıydı. Çünkü yıllar önce Burhan Karaçam, onun kebabı çok sevdiğini bilirdi ve her hafta ona Türkiye’den kebap giderdi. Yani kebap seven bir sosyal devrimciydi Gorbaçov… Ve onu hayırla anıyorum, hepinize de bu güzel insanı işte böyle tanıtmak istedim.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir