Dünya neler tartışıyor biz neleri

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, yurttan ve dünyadan haberleri yorumladığı sesli köşesinde, hayvanlar üzerinde yapılan deney çalışmalarından bahsetti. Ahtapotlar üzerinde yapılan çalışmalardan bahseden Özkök, beyin yapılarının çok gelişmiş olduğunu ve bu nedenle ilginç bir deney hayvanı olduklarını söyledi.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinde konuşan Özkök, “Bakın dünya artık nerelere geldi? Biz ise hala insan hakları ve adalet konusunda nerelerde geziniyoruz” dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Geçen gün New York Times gazetesinde ilginç bir haber okudum. Buna göre; dünyada beyin ve nörolojik sistem üzerinde yapılan araştırmaların bir bölümü ahtapotlar üzerindeki deneyimlermiş. Şimdi ilk bakışta insan şaşırtıcı gibi geliyor bu ama çok da değil. Çünkü son yıllarda yapılan araştırmalar şunu ortaya koydu ki; ahtapotların çok gelişmiş bir beyin yapıları var ve aynı zamanda sinir sistemleri de çok gelişmiş. Ayrıca omurgalı varlıklarından farklı olarak beyinleri sadece kafalarında değil, aynı zamanda kollarında da yayılmış vaziyette. O nedenle ahtapotlar, ilginç bir deney hayvanı. Ancak yazıda şöyle bir ayrıntı vardı; biliyorsunuz fareler, tavşanlar ve maymunlar üzerinde yapılan araştırmalarla ilgili son zamanlarda, hayvan hakları derneklerinin falan da baskısıyla çok sınırlandırıcı birtakım kurallar kondu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde ahtapotlarla ilgili böyle bir kural sistemi yokmuş. Avrupa’da varmış ama Amerika’da yokmuş. New York Times diyor ki; yavaş yavaş Amerika’da da bu yolda bir baskı oluşmaya başladı. Çünkü burada bakılan kıstas şu: Hayvanlar bu yapılan araştırmalar sırasında acı çekiyor mu çekmiyor mu? Genellikle ahtapotlar ve balıklar, suda yüzen hayvanlarla ilgili acı çekmiyor diye bir yaygın eğilim vardır. Ama bu kadar gelişmiş bir sinir sistemin eve beyin sistemine sahip bir hayvanın acı çekmemesi ihtimali var mı sizce? Bakın dünya artık nerelere geldi? Biz ise hala insan hakları ve adalet konusunda nerelerde geziniyoruz…”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio