Boris Johnson’ın ardından koltuğun yeni sahibi Liz Truss oldu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ardından koltuğun yeni sahibi belli oldu. İngiltere’de Boris Johnson’ın istifasının ardından yapılan seçimlerde, Johnson yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Elizabeth Mary Truss, İngiltere Başbakanı olarak seçildi.

Boris Johnson’ın tepkiler üzerine Temmuz ayında istifa etmesinin ardından yapılan Muhafazakar Parti içindeki seçimlerin sonucu açıklandı. İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu… Seçim sürecinde “Mültecileri Türkiye’ye göndeririz” diyerek Ankara-Londra hattında gerilim yaratan Truss, Johnson’a da teşekkür etti.

Başbakan Johnson yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Liz Truss, 1975 yılında doğdu. 2019’da Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak görev yapan İngiliz Muhafazakar Parti’li siyasetçi, 2021’de Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Oylama sonuçlarına göre Liz Truss 81 bin 326 oy, Rishi Sunak ise 60 bin 399 oy aldı.

‘VERGİLERİ AZALTACAĞIM’

İktidardaki Muhafazakar Parti içerisindeki liderlik yarışını kazanan ve Başbakanlık Konutu 10 Numara’nın yeni sakini olan Liz Truss, oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından konuştu. Truss, partisinin yeni lideri olarak seçilmekten onur duyduğunu dile getirerek, rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’a da saygılarını sundu.

Konuşmasında, “dostum” olarak hitap ettiği Boris Johnson’a da teşekkür eden Truss, “Boris, Brexit’i yaptın, (ana muhalefetteki İşçi Partisinin eski lideri) Jeremy Corbyn’i ezdin, aşıyı çıkardın ve (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’e karşı çıktın. Kiev’den Carlisle’a kadar takdir ediliyorsun.” ifadelerini kullandı. Truss, partisinin gelecek iki yıl içerisinde seçmenlere verdiği sözü yerine getireceği taahhüdünde bulunarak, “Parti lideriniz olarak, büyük ülkemizde oy verenlere söz verdiğimiz şeyi yerine getirme niyetindeyim” ifadesini kullandı.

Vaatlerine ilişkin ise “Vergileri azaltacak ve ekonomimizi büyütecek cesur bir plan sunacağım.” diyen Truss, artan enerji faturaları konusunda, sadece faturalarla değil, aynı zamanda uzun vadeli enerji tedarik sorunlarıyla da ilgileneceğini söyledi.

Boris Johnson’dan Truss’a tebrik mesajı

İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya hesabından yeni Başbakan Liz Truss’a tebrik mesajı yayınladı.

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu. Boris Johnson'ın ardından koltuğun yeni sahibi Liz Truss oldu - Resim : 2

Johnson, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Son üç yıldır Muhafazakar Parti’nin lideri olarak hizmet etmekten, yıllardır en büyük çoğunluğu kazanmaktan, Brexit’in yapılmasını sağlamaktan, Avrupa’daki en hızlı aşı dağıtımını yapmak ve Ukrayna’ya hayati destek vermekten gurur duyuyorum. Galibiyetinden dolayı Liz Truss’u tebrik ediyorum. Hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmak, partimizi birleştirmek, ülkemizi birleştirmek ve düze sokmak için, çalışmaya devam etmek için doğru planı olduğunu biliyorum” ifadelerine yer verdi.

LİZ TRUSS KİMDİR?

Elizabeth Mary Truss en çok 2021’den beri Dışişleri Bakanı ve 2019’dan beri Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak görev yapmasıyla tanınan İngiliz Muhafazakâr siyasetçidir.

Truss, Muhafazakâr Parti’nin bir üyesi olarak, Başbakan David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson hükûmetlerinde çeşitli kabine pozisyonlarında görev aldı.

BORİS JOHNSON NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?

5 Temmuz günü İngiltere’de başlayan siyasi kriz, 7 Temmuz günü Başbakan Boris Johnson’ın istifası ile sona erdi.

Kabinesindeki 5 bakan ve 50’nin üzerindeki bakan yardımcısı ve hükümet görevlisinin istifası sonrası “parti kontrolünü kaybettiği” için görevi bırakma çağrısı yapılan Johnson için süreci başlatan başbakana yakın iki bakanın istifası olmuştu.

Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıklarken, Sunak istifa mektubunda, “İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor” demişti.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir