İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı

9 Eylül 1922’de düşmana oğlu darbenin vurulduğu, Büyük Taarruz’un zaferle, İzmir’de sonlandırıldığı yer oldu. İzmir’in kurtuluşu, tam bağımsızlığın yolun başında gelmek, Anadolu’nun kurtuluşunun da simgesi oldu. Zafere gidiş süreci ise Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi emri ile başladı. “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…”

30 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal’in öncülüğünde Türk milleti hakkında kesin bir sonuç ile sonuçlandı. Sonuç 5 gün içinde elde edilmiş ve plana ulaşmıştı.

Verdiği zayiat ile daha da küçülen Yunan askerleri yıkımye uğratılmıştı. 30 Ağustos Milli Mücadelenin kazanıldığı gün olarak tarihe geçti.

Müjdeli haber Ankara’ya tez ulaştı. Anadolu bayram ediyordu. Dönemin gazeteleri “Vatan gülüyor, Bela kahroluyor” manşetleriyle zaferi duyurdu.

“İlk hedefiniz Akdeniz’dir”

Cephede ise henüz her şey bitmiş oldu. Perişan Yunan ordusu  Uşak  istikametine doğru kaçıyordu.

Mustafa Kemal ise orduyla birlikte İzmir’e yürüme kararı aldı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin hemen sonra o tarihi emri verdi:

“Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…”

Yorgun Türk ordusu daha çok bu emirle bir kez dirildi. İşgal güçlerini takip eden Mehmetçik, Dumlupınar’dan sonra Uşak’ı, Alaşehir’i geri aldı. Yunan devletinin malzemesini bile terk etmekten kaçıyordu.

3 yıl 3 ay 24 gün avına sona erdi

Muzaffer Türk askeri nihayet 9 Eylül’de İzmir’e girdi. Süvarilerin bir kısmı Belkahve’den Halkapınar’a inerek İzmir’e ulaştı. Bu kahraman 4 süvari, Halkapınar’da açılan ateş nedeniyle şehit oldu.

Türk süvarisine pusu işgalci Yunan askerleri kısa sürede sağlamlaştırılabilir hale getirildi. Vatan uğruna şehit olan askerler anısına Halkapınar’da bir anıt yapıldı.

Yüzbaşı Şerafettin Beyin komutundaki süvari birliği, Konağı’nın gidişi Hükümetşanlı Türk bayrağını göndere çekildi. 15 Mayıs 1919’da kullanıma ve 3 yıl 3 ay 24 gün İzmir’in işgaline oğluna ev sahipliği yaptı.

Mustafa Kemal, 9 Eylül 1922 Cumartesi günü karargahı ile  İzmir  Belkahve’ye varır. Bir incir ağacının altında Kadifekale’de şanlı Türk bayrağının dalgalandığı İzmir’i uzun uzun seyreder.

“Bu başarı milletindir”

Zaferin haklı gururunu yaşayan İzmir halkı Mustafa Kemal askerlerini bağrına bastı. Şanlı ordu, çiçek yağmuruyla karşılandı.

Canını zor kurtaran Yunan askerleri, Türk askeri İzmir’e girerken bütün silahlarını giyeceklerini. Cephedeki hezimini, kaçarken bir çok yerleşim yerine gelecek gibi İzmir’i yıkarak işe yaramaz.

Atatürk, yanında komutanlarla 10 Eylül 1922 günü İzmir Hükümet Konağı’na gitti. Tarihi konağın balkonundan, Konak sevinan hınç doldurmuş İzmirlileri ve  “Bu başarı milletindir”  dedi.

İzmir’in kurtuluşu, Lozan Barış Antlaşması’na tam bağımsızlığın yolunu açtı. İşgal edilen Anadolu’nun kurtuluşunun da simgesi oldu.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio