Nemrut’a “botoks”: Heykellerdeki çatlaklar nano enjeksiyon ile doldurulacak

Nemrut Dağı’nda bulunan kral ve tanrı heykellerini güçlendirmek için üstlerindeki çatlakları enjeksiyon iğneleriyle doldurma işlemine başlandı. Botoks da denilen pilot proje başarılı sonuç verirse dağdaki bütün heykellere uygulanacak.

Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’ndaki efsanevi heykellerin 2 bin yıl daha ayakta kalması için pilot bir proje hayata geçirildi. Heykeller üzerindeki kılcal çatlakların, enjeksiyon iğnesiyle nano tanecikli kireç harcı ile doldurulması planlanıyor. Bu proje botoks olarak da adlandırılıyor.

Pilot olarak dağdaki bir ayak heykelinde denenen çalışma Nisan 2023’e kadar olumlu sonuç verirse, beş yıl içerisinde bütün heykellere uygulanacak. Projeyi uygulayan restoratörler çalışmalarında öncelikle taşın yüzeyini temizleyerek biyolojik bozulmanın önüne geçiyor. Daha sonra ise yüzey nemlendirilerek, şırınga ile dolgu malzemesi olan nano kireç çatlaklara sıkılıyor. Böylece heykellerin iç kısımları suyla ve havayla temas etmeyecek. Uygulama kış aylarında yağmur ve karla birlikte, heykelin derinlerine su girip, donup çatlakları büyütmesini engelleme amaçlı yapılıyor.

TELEFERİK TARTIŞMASI

BU arada Nemrut Dağı’ndaki efsanevi heykellere ulaşım şekli uzun süredir tartışma konusu. 200’ü aşkın merdiveni bulunan 2 bin 150 rakımlı Nemrut Dağı’ndaki heykellere, 20 dakikalık bir yürüme süresinin ardından ulaşılıyor. Masada teleferik, özellikle engelli ve yaşlılar için katırların çektiği iki kişilik hafif raylı sistem, füniküler, yamaç asansörü ve elektrikli araba sistemleri gibi seçenekler var.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir