Denizciliğin sivil amirali unutulmadı

Yelkenli teknesiyle Dünya’nın etrafını dolaşan ilk Türk Sadun Boro, 94’üncü doğum gününde Rahmi M. Koç Müzesi’nde hatırlandı.

3 yılda tamamladıkları Dünya seyahatiyle Türk sivil denizciliğinde yeni bir çağ başlatan Sadun ve Odo Boro’nun kızı Deniz Boro, “8 yaşındayken çıktığımız Atlas Okyanusu seyahatinde en çok Bermuda Şeytan Üçgeni denilen bölgeden korkmuştum. Korkularımı yenmemi ve denizi severken hayata bağlanmamı sağlayan babamın kitaplarının deniz kültürüne katkı sağladığını düşünüyorum” dedi. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Başkanı Emekli Amiral Cem Gürdeniz ise, Atatürk’ün tanımladığı denizcilik ülküsünü Sadun Boro’nun gerçekleştirdiğini belirtti.

Türk denizciliği için bilinmezliklerle dolu bir yolculuğa çıkmak için 22 Ağustos 1965 günü Caddebostan’dan yelken açan Sadun ve Oda Boro, Dünya seyahatlerini 15 Haziran 1968 tarihinde tamamlamışlardı. 5-6 arkadaşlarının uğurladığı Boro çifti, 3 yıl içinde Necati Zincirkıran’ın yazı dizisiyle Türkiye’nin en tanınan denizcileri olmuştu.

10,5 metre boyundaki Kısmet yelkenlisi Türk denizciliğinin sembolü olurken, İstanbul Valiliği’nin resmi töreniyle karşılanan Boro çifti, yüzlerce teknenin eşliğinde şehre dönmüştü.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir