Hepimiz birer mübadiliz

Ressam Ahmet Güneştekin‘in mübadele temalı sergisi İzmir‘de sanatseverlerle buluştu. Bu sergiyi ziyaret eden gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de mübadillik kavramına dikkat çekti, herkesin bu sergiyi ziyaret etmesi gerektiğini belirtti.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinden seslenen Özkök, İzmir bir mübadil başkenti. Mübadillik haritasında çok önemli bir şehir. Çünkü Kurtuluş Savaşı’ndan sonra burada yaşayan Rumlar ve bu bölgede yaşayan Rumlar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türkler de buralara gönderilmişti. Ben de aslında bir ölçüde bunlardan biri sayılabilirim.” dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“İyi günler. Bugün 6 Kasım Cuma. Yani çalışılan günlerin sonuncusu hafta içerisinde ve ben size bu yorumu İzmir’den yapıyorum. İzmir’de dün gece uyurken birden depremle uyandım. Epeydir ilk defa depremin ne olduğunu hissettim tekrar. O kaldığım otelde bayağı sallandı. Ama kısa sürdü. Ve Allah’tan da ucuz atlatıldı diye düşünüyorum. Dört nokta dokuz şiddetindeymiş. Ama depremin ne olduğunu bir kere daha yaşadım. Ben İzmirli olduğum için zaten depremlerin ne olduğunu eskiden beri bilen bir insanım. İzmir’e gelme nedenim burada Ahmet Güneştekin’in açtığı Gavur Bavulu astı adlı sergiyi serginin açılışına katılmaktı. Gerçekten olağanüstü bir sergiye katıldım. Geçen hafta Ahmet bu yüzleşme dizileriyle başlattığı daha önce Ankara’da başlattığı serisine geçen hafta diğer geçen yıl Diyarbakır’da devam etmişti. Büyük tartışmalar olmuştu o sergisiyle ilgili şimdi onun devamını burada açıyor. İzmir bir mübadil başkenti. Mübadillik haritasında çok önemli bir şehir. Çünkü Kurtuluş Savaşı’ndan sonra burada yaşayan Rumlar ve bu bölgede yaşayan Rumlar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türkler de buralara gönderilmişti. Ben de aslında bir ölçüde bunlardan biri sayılabilirim. Dolayısıyla ‘Bavul’ adı altında böyle bir sergiyi izlemek gerçekten insanı çok etkiliyor. İzmir’de bulunanlara, hatta öteki şehirlerden gelip bu sergiyi, bu şahane sergiyi gezmelerine çok tavsiye ederim. İnsanı çok düşündürüyor çünkü. mermerler, bavullar, metal her şey var. Evet neticede hepimiz birer mübadiliz. Yani kendi iç dünyamızda bile bir yerlerden sökülüp öbür yerlere giden insanlarız. Tahmin ediyorum çok seveceksiniz bu sergiyi.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir