Demokrasi varsa sanat da var

1-3 Aralık tarihlerinde Miami Beach Kongre Merkezi’nde düzenlenen Art Basel sanat fuarı bu yıl 20’nci yaşını kutluyor. Yaratıcı ekosistemi bir arada tutan güçlü bir çapa olarak tanımlanan fuar; marka ortaklıkları, pop-up sergiler, şampanyalı partiler için şehre akın eden kalabalıktan faydalanmak isteyen diğer organizasyonları da memnun ediyor. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de fuarı ziyaret edenler arasındaydı. Özkök, Art Basel’e dair izlenimlerini tek tek anlattı.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinden seslenen Özkök, Bir ülkede demokrasi ne kadar gelişirse, sanat ve kültürde o kadar gelişiyor.”dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“İyi günler geçen cuma gününden beri Amerika Birleşik Devletlerinin Miami şehrindeyim buraya Art Basel sanat fuarını izlemek için geldim. Art Basel sanat fuarı, ardından da anlaşıldığı gibi İsviçre’nin Basel şehrinde başlamış olan bir sanat fuarı ama şimdi dört şehre dağılmış vaziyette, bazen dışında önce Hong Kong’ta, sonra Paris’te ve Miami’de de bu fuarlar açıldı. Şimdi size çarpıcı bir rakam vereceğim. Dünyadaki sanat fuarı sanat daha doğrusu sektörü bugün artık 70 Milyar dolara ulaştı. Evet yanlış duymadınız 70 Milyar dolar ve bu yetmiş milyar dolarlık pazarın yüzde 42’si Amerika Birleşik Devletleri’nde. İşte o bakımdan Miami’deki sanat fuarı çok büyük önem taşıyor ve şu an benim yanlış bilmiyorsam dünyanın en büyük sanat fu. Bu arada Miami’de sadece bir Art Basel fuarı yok. 6 sanat fuarı daha var. Bu rüyamda ve şehir şu anda baştan sonra sanat ve kültürle yaşıyor. Yollar tıkanıyor yollarda trafik anormal bir vaziyette ve insanlar akın akın bu sanat eserlerini görmeye gidiyorlar. Burada bir şeyi daha gördüm. Çok sayıda Türk burada yani Türkiye’de sanata karşı ilgi çok büyük ve sanat alıcıları da var. Nitekim buradaki sanatçılarımızdan biri Ardan Özmenoğlu daha  ilk günden bir eserini sattı. 68 bin dolara sattığını öğrendim. Genç bir sanatçı ve bu da tabi beni sevindirdi. Bir şey daha öğrendim. Bir ülkede demokrasi ne kadar gelişirse, sanat ve kültürde o kadar gelişiyor.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir