Çin tuzu Alzheimer’a sebep oluyor

Tüm dünyada ve Türkiye’de en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alan Fast food türü gıda maddelerinde sıklıkla kullanılan ve “Çin tuzu” adıyla bilinen monosodyum glutamat, insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Öyle ki uzmanlar, bu maddenin Alzheimer’dan görme bozukluklarına, geçmeyen baş ağrılarından kalp hastalıklarına kadar pek çok probleme yol açtığını söylüyor. Ayrıca Türkiye obezite sıralamasında Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.

Çin tuzu, obeziteye, kalp-damar, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olurken, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar, “Sinir sistemini etkileyerek Parkinson, Alzheimer gibi bazı hastalıklara neden olabilir. Bununla birlikte geçmeyen baş ağrılarının, migren zannedilen bazı baş ağrılarına neden olabilir, görme bozuklukları yaratabilir. Tavsiyemiz gıdayı alırken MSG varlığının test edilmesidir. Besinlerin içindeki malzemelere bakılmasıdır” dedi.

“Çin tuzu çocuklarda bağımlılık yapıyor”

Söz konusu Çin tuzunun, Çin lokantalarının yanı sıra fast-food restoranlarında ve gıdayı uzun süre saklayabildiği için tavuk, et bulyonları; sosis, salam gibi şarküteri ürünleri; sos tabletleri ve cipslerde çokça kullanıldığını belirten uzmanlar maddenin beyinde gıdanın tadının çok güzel olduğuna dair aldatmacaya yol açtığını kaydetti.

En son Hindistan’da yapılan bir deneyde, ‘monosodyum glutamat’ maddesiyle birlikte çay şekeri yani ‘sükroz’ ile beslenen farelerde Tip-2 diyabet geliştiği, damarların bozulduğu ve özellikle hafızanın olumsuz etkilendiği gösterilmiştir.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir