Başkanlık sistemine revize

ABD’de Kongre baskınından dolayı eski başkan Donald Trump hakkında soruşturma yapan ABD Temsilciler Meclisi Komisyonu, Trump’ı cezai kovuşturma için Adalet Bakanlığı’na sevk etti. Söz konusu yönlendirme, Amerikan tarihinde Kongre’nin ilk kez eski bir başkan hakkında suç duyurusunda bulunması anlamına geliyor. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök ise bu haberi referans göstererek Türkiye’deki ve Amerika’daki başkanlık sisteminin arasındaki farkları yorumladı.

Hafta içi her gün Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli köşesinden seslenen Özkök, Başkanlık sistemlerinde başkanlar aldıkları oydan sonra bir daha hiçbir sorumlulukları olmayan hiçbir hesap verilebilir durumları olmayan insanlar değildir. Onlar da hem halklarına hem demokrasiye karşı yaptıkları eylemlerden dolayı hesap verebilir durumdalar dedi.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu kullandı ifadeleri:

“Dün akşam geç saatlere kadar CNN International televizyonda çok ilginç bir komite çalışmasının sonuçlarını izledim. Canlı yayında Amerika’da 6 Ocak’ta Trump’ın seçimi kaybettiği gün Amerikan Parlamentosuna baskın yapıp birçok güvenlik görevlisinin ölümüne yol açan o saldırı hareketi ile ilgili Amerikan Kongresi inceleme raporunu açıkladı. Yani bu Demokrat Partili ve Cumhuriyetçi Parti üyelerinden oluşan bir komiteydi ve sonunda bu komite Amerikan Adalet Bakanlığına Eski Başkan Trump hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı ve dört bakımdan da suç duyurusunda bulundu ve bunu yaparken de rapora özellikle üç kelimeyi ekledi ve bunu kayıtlara geçirdi. Bunlardan birincisi Amerikan kamuoyuna diyor ki; eski başkanların ve başkanların da hesap verebilir durumda olmasını kamuoyuna ve adalete karşı göstermek için bir de Amerikan demokrasisi konusunda hepimize bir yeniden düşünme ve bir hesaplaşma imkanı vermesi için bu kararı aldık. Şimdi Türkiye’de bütün gözler altılı masada, Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza adaletin çalışması ile ilgili konularda ama Amerika’da komite bütün dünyaya bir mesaj daha verdi. Başkanlık sistemlerinde başkanlar aldıkları oydan sonra bir daha hiçbir sorumlulukları olmayan hiçbir hesap verilebilir durumları olmayan insanlar değildir. Onlar da hem halklarına hem demokrasiye karşı yaptıkları eylemlerden dolayı hesap verebilir durumdalar ve bir ayrıntıya daha dikkatinizi çekeyim. Bu rapor hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyelerin oy birliğiyle kabul edildi. Bence yakından okumakta yarar var. Türkiye seçime giriyor, nasıl bir başkanlık sistemi olması gerektiği konusunda güzel bir örnek olaydı bu.”

Numberone.com.tr

 

Haber

İlginizi Çekebilir