Casus uçak ve F-15 koruması

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin ABD’ye yaptığı, Kongre’deki konuşması ayakta alkışlandığı ziyaretin ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Zelenski, savaş sırasındaki ilk yurtdışı gezisini özel önlemler altında gerçekleştirdi. Alman casus uçağı koruma sağlarken, Zelenski’nin uçağı için İngiltere’den F-15 savaş uçağı havalandı. Ukrayna lideri, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada yapılan yardımlara ilişkin, “Paranız bağış değil, küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” dedi. Rusya’ya karşı direneceklerini belirten Zelenski, İran’ı da terörle suçladı. Kremlin Sözcüsü Peskov “ABD, fiilen ve dolaylı olarak son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşmaya devam ediyor” diye tepki gösterdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şubatta başlayan işgalin ardından ilk kez ülkesini terk etti. Zelenski’yi ilk yurtdışı gezisinde NATO uçakları korudu. ABD’ye giderek, Rusya’ya direnmeleri için kendilerine milyarlarca Dolar destek veren Başkan Joe Biden ve Kongre üyeleriyle görüşen Zelenski’nin tehlikeli yolculuğunun ayrıntılarını İngiliz gazetesi yazdı.

BAKANLARIN UÇAĞINA BİNDİ

Buna göre Zelenski’nin gezisi aylardır konuşuluyordu. İlk kez ekim ayında Zagreb’deki zirve sırasında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gündeme getirdi. Zelenski de zamanı geldiğinde bir yurtdışı ziyareti olacaksa bunun ABD’ye olacağı işaretini verdi. Başkan Joe Biden’ın resmi davette bulunması üzerine Zelenski’nin ziyareti için düğmeye basıldı.

TRENLE UKRAYNA’DAN POLONYA’YA GEÇTİ

Ukrayna lideri önce ülkeye gelen diğer liderler gibi trenle Polonya’ya geçip sınırdaki Przemysl istasyonuna ulaştı. Buradan ABD Büyükelçiliği’nin aracıyla Washington’daki Andrews üssüne götürülmek üzere Rzeszow Havalimanı’na aktarıldı. Bir yandan da ABD, Almanya ve İngiltere’nin katkı verdiği koruma kalkanı devreye girdi. Zelenski Polonya’da kendisini Washington’a götürecek Boeing C-40 Clipper tipi uçağa bindi. Bu, ABD’de başkan ve yardımcısı dışındaki diğer hükümet üyelerinin kullandığı resmi uçaklardan biri.

ZELENSKİ: BİZE YARDIM SADAKA DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da görüşmesi sonrası Kongre’ye geçerek ortak oturumda konuşan Zelenski, “Her şeye rağmen Ukrayna düşmedi. Hayatta ve çok güçlü” dedi. Mesajlarını İngilizce vermeyi seçen Zelenski, İran’ın Rusya’ya sağladığı kamikaze dronlara dikkat çekti, “Bir terörist başka bir teröristi böyle buldu. Onları durdurmazsak diğer müttefiklerinizi hedef almaları an meselesi” diye konuştu.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Destekleri için Kongre üyelerine teşekkür eden ama bunun yeterli olmadığını söyleyen Volodimir Zelenski, tank ve uçak istedi. Ukrayna’ya desteğin “sadaka değil”  “küresel güvenlik ve demokrasiye yatırım” olduğunu vurguladı.

– Zelenski, yarım saat süren konuşması boyunca Kongre üyeleri tarafından tam 18 kez ayakta alkışlandı. Yardımların daha iyi denetlenmesini isteyen Cumhuriyetçi üyeler de alkışların çoğuna katıldı.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir