İsraf edilen gıda milyarlarca insanı doyurur

Sürdürülebilirlik Liderleri Ödül Töreni’nde konuşan Emine Erdoğan dünyadaki gıda israfına dikkat çekti. Erdoğan “Dünyada israf edilen gıda 2 milyar insanı doyurmaya yeter. Bu da açlık sorununu ortadan kaldırır. Kendi çıkarlarını insanlığın önüne koyanlar sürdürülebilir yüzyılı inşa edemez” dedi

Sürdürülebilirlik Liderleri Ödül Töreni‘ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan katıldı. Sıfır Atık Projesi‘nin, sahip olduğumuz kadim değerlerin bir sonucu olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Doğa dostu binası ile çevre duyarlılığını anlatmaktan bir adım öteye geçerek uygulamaya koyan Turkuvaz ailesini tebrik ediyor ve alkışlıyorum” dedi. Türkiye’nin yeni yüzyılının sürdürülebilir bir yüzyıl olması hedefiyle çıkılan yolda sunulan her katkıyı takdire şayan bulduğunu anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki tüketimin yaşam kültürü haline geldiği bir çağda yaşıyoruz. Bir sermaye olarak görülen ve kaynakları sınırsızmış gibi tüketilen yeryüzünün milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan ortak evimiz olduğunu unutmuş durumdayız. Dünyanın bir yanında ihtiyacın çok ötesinde tüketim yaşanırken, bu tüketimi karşılayabilmek için dünyanın başka yerlerinde insan emeği ve doğal kaynaklar sömürülüyor.”

İNSANLIK ADINA KAYIP

“Araştırmalar, dünyanın kaynaklarının hakkaniyetli dağıtılması durumunda bu kadar daha insana rahatlıkla yetebileceğini gösteriyor” diyen Erdoğan, daha çok tüketimi teşvik ederek elde edilmiş her kazancın insanlık adına bir kayıp olduğunu ifade etti. Emine Erdoğan, “Topraktan sofraya kadar ortaya çıkan gıda kaybının önlenmesi, açlık ve sağlıksız beslenme tehdidini ortadan kaldırmaya yeterlidir” dedi. “Dünyada israf edilen gıdaların iki milyar insana yetecek kadar yani açlık sorununu tamamen ortadan kaldırabilecek seviyede olduğunu biliyoruz” diyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Böylesi bir durumda kendi çıkarlarının önüne insanlığın ortak derdini koyan sizler sürdürülebilir yüzyılı inşa eden öncülersiniz. Yeryüzünün gelecek nesillere bırakılacak bir emanet olarak gören medeniyetimizin dünyaya örnek teşkil edecek tezahürlerisiniz. Yarın kıyametin kopacağını bilse bile elindeki fidanı dikmeyi öğütleyen bir peygamberin ümmeti olarak asla pes etmemek gerektiğini biliyor musunuz? Nehir kıyısında bile suyu tasarruf etme emri dünyaya ve kaynaklara nasıl bakmamız gerektiğini asırlar öncesinden öğretiyor. Büyüklerimizden duyduğumuz baksın, eksilmesin, sarsın, dökülmesin duasını hatırlarız.”

SIFIR ATIK PROJESİ GÜCÜNÜ MİLLETTEN ALIYOR

“Günlük kaynaktaki davranışlarımızda yapacağımız küçük değişikliklerle dünyanın emisyon oranını düşürebileceğimizi ısrarlı önleyerek açlık tehdidini bertaraf edebileceğimiz toprağı ve canlı yaşamını doğal haliyle koruyabileceğimizi hep birlikte göstermeliyiz” diyen Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nin gücünü milletten aldığına vurgu yaptı. Erdoğan, “Sıfır atığı bir hayat felsefesi olarak benimseyenlerin sayısının sizlerin desteğiyle artacağına inanıyorum. Sürdürülebilir yaşam, toplumumuzun her bir ferdinin zihnine ve vicdanına sizin sözleriniz ile işleyecektir. Medya mensuplarını da bu hareketin sesi olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

SIFIR ATIK BAŞARISI SINIRI AŞTI

Atıkların doğru yönetimiyle yalnızca 5 yılda çok önemli kazanımlar elde edildiğini dile getiren Emine Erdoğan, “195 bin ailenin elektrik kullanımına eşdeğer enerji tasarrufu, 2 milyon hanenin su kullanımını eş değer su tasarrufu sağlıyor” dedi. Erdoğan, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yılda 850 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına gelen yaklaşık 4 milyon ton sera gazının salınımını önledik. 650 milyon ton ham maddeden tasarruf sağlıyor. Bugüne kadar geri kazanılan milyonlarca ton atık ile toplamda 62.2 milyar lirayı ekonomimize kazandırdık. Geldiğimiz noktada Sıfır Atık Projesi’nin başarısının ulusal sınırları aşarak dünyaya örnek teşkil eden ve başka ülkelerde benimsenen bir harekete dönüştüğüne şahitlik ediyorum.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir