İYİ Parti, Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına itiraz edecek

İYİ Partili Zorlu, Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili YSK’ye itiraz edeceklerini söyledi. Zorlu, “Parlamenter sistemi yeniden güçlendirerek getireceğiz” dedi.

Artı Gerçek – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncü kez aday olup olamayacağı tartışılmaya devam ediyor.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

Zorlu, 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 3 kez aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz edeceklerini açıkladı.

Zorlu, “2017 değişikliğinde de bu kurala dokunulmamıştır. Yine Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda da ‘Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir’ hükmü yer almıştır” dedi.

‘AKSİNE BİR YORUM, ANAYASA YAPICI İRADENİN YERİNE GEÇMEK ANLAMINA GELECEKTİR’

Zorlu, şunları söyledi:

“Bu konuda partimizin görüşü ve tavrı nettir. Cumhurbaşkanının görev süresi ve seçimi ile ilgili olarak 1982 Anayasası’nın ilk hâlinde düzenleme “Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilemez” şeklindedir.

2007 yılında 5678 Sayılı Kanun’daki değişiklikle Cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl olduğu ve bir kişinin en fazla iki kez Cumhurbaşkanı olabileceğine ilişkin kural Anayasa’ya girmiştir. 2017 değişikliğinde de bu kurala dokunulmamıştır. Yine Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda da ‘Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir’ hükmü yer almıştır.

Anayasa yapıcı irade bu süreçte tali değişiklikler gerçekleştirmiş olsa da Cumhurbaşkanının iki kez seçilebilmesine ilişkin herhangi bir değişiklik yapmayarak ve görevdeki Cumhurbaşkanı ile ilgili bir geçici madde koymayarak var olan kuralın devamlılığını kabul etmiştir. Aksine bir yorum, Anayasa yapıcı iradenin yerine geçmek anlamına gelecektir.

Bu doğrultuda gerek anayasal devlet ilkesi gerekse milletimize olan sorumluluğumuz gereğince Partimiz adına Genel Sekreterimiz Uğur Poyraz bugün Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçemizi vermiş olacaktır. Böylelikle bu aşamada Yüksek Seçim Kurulu nihai kararı verecektir.”

ERDOĞAN’IN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAYLIĞI TARTIŞMASI

Anayasa’nın 101. maddesine göre, bir kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Muhalefet, Erdoğan’ın 2014 ve 2018’de cumhurbaşkanı seçildiği için yeniden aday olamayacağını belirtiyor.

İktidar cephesi ise “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” göre 2018’de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan’ın yeniden aday olmasının önünde bir engel olmadığını iddia ediyor.

‘HİÇBİR ENGEL YOK’

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise “Cumhurbaşkanımız, 2017 Anayasa değişikliği sonrası 2018’de birinci dönemine başladı, 14 Mayıs seçimleri ikinci dönemi olacak.” demişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise bir gün sonra “Cumhurbaşkanımızın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Bu esasında bir tartışma konusu bile değildir. Bunun tartışma konusu yapıldığı zemin hukuk değil, geçmişte gördüğümüz gibi hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışlarıdır” değerlendirmesini yapmıştı.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir