Eski ABD Başkanı Trump’a suçlamalar bitmiyor

Eski ABD Başkanı Trump’a 4 yeni suçlama daha eklendi.

 Donald Trump’a, “ABD’yi yanıltmak için komplo kurma”, “resmi bir süreci engellemek için komplo kurma”, “resmi bir süreci engellemeye teşebbüs” ve “seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma” suçlamaları yöneltildi.

Trump hakkında yürütülen soruşturmalara özel yetkili olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith, iddianameye ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Herkesi iddianamenin tamamını okumaya teşvik ediyorum.” şeklinde dile getirdi.

Smith, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına yapılan saldırıyı “Amerikan demokrasisinin merkezine yapılan benzeri görülmemiş bir saldırı” şeklinde niteleyerek, iddianamede yer aldığı şekliyle sanık Trump’ın, Amerikan yönetiminin temel işlevi olan başkanlık seçimlerinin sonuçlarını toplama, sayma ve onaylama sürecini engellemeyi hedefleyen yalanlarının saldırıyı körüklediğini kaydetti.

Smith, hızlı bir yargılama süreci talep edeceklerini belirterek, diğer yandan suçu kanıtlanıncaya kadar sanığın masum sayılması gerektiği vurgusunu yaptı.

Trump’ın aleyhine açıklanan iddianamede “Trump aleyhindeki üçüncü ancak en önemli iddianame” olarak kayıtlara geçti.

Jack Smith, 9 Haziran’da duyurduğu 49 sayfalık iddianamede, Trump’ı, Beyaz Saray’daki görevinden ayrılırken gizli belgeleri yanında götürmek ve bununla ilgili federal incelemeleri engellemekle suçlamıştı.

TRUMP’IN EKİBİNDEN TEPKİ; Trump’a uygulanan muamelenin Nazi Almanyası, Sovyetler Birliği ve diğer diktatör rejimleri anımsattığı kaydedilen açıklamada, bunun bir “cadı avı” olduğu görüşüne yer verildi.

TRUMP KENDİSİNE SUÇLAMA YÖNELTİLECEĞİNİ DUYURMUŞTU

TruthSocial’da yerel saatle 16.41’de yaptığı paylaşımda Trump, “Dengesiz Jack Smith’in 2024 başkanlık seçimine müdahale etmek için saat 17.00’de en sevdiğiniz başkan olan şahsım aleyhinde bir başka sahte iddianame yayınlayacağını duydum. Bunu neden 2,5 yıl öne yapmadılar? Neden bu kadar beklediler? Çünkü bunu tam da seçim kampanyamın ortasına koymak istediler. Bu, savcılık görevlerinin suistimal edilmesidir.” ifadelerini kullanmıştı.

Haber

İlginizi Çekebilir