Hindistan, ilk kez bir uzay aracını Ay yüzeyine indirdi

Hindistan, Chandrayaan-3 adını taşıyan uzay aracı ile Ay’ın güney kutbu yakınına iniş gerçekleştirerek bir ilke imza attı. Uzay aracı, 14 Temmuz tarihinde Hindistan’ın güneyinde bulunan Sriharikota Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

Bu başarı ile Hindistan, Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke oldu.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi inişi canlı yayında takip etti ve ilk yorumu “Hindistan artık Ay’da” oldu. BBC’deki habere göre Rusya’nın aynı amaçla yaptığı uzay seyahati başarısız olmuştu. Chandrayaan-3’ün hedefi, bilim insanlarının gelecekte Ay’da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.

Uzay aracı, 14 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi’nden kalkış yaptı. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nün (ISRO) kurucusu Vikram Sarabhai’nin anısına Vikram adı verilen iniş aracı, orta bölümünde Sanskritçe bilgelik anlamına gelen Pragyaan adlı 26 kg’lık geziciyi taşıyor.

Hindistan’ın Ay’a seyahati 2009’da Chandrayaan-1 isimli uzay aracı ile birlikte başladı.Ay’a yolculuk Hindistan’da büyük bir heyecan yarattı ve ülkenin dört bir yanından misyonun başarısı için dilekler yağdı.

Haber

İlginizi Çekebilir