Bruce Springsteen ve Bob Dylan gibi isimlerin albümlerinin haklarını rekor fiyata satışından sonra şimdi de Queen satış için masaya oturacak gibi görünüyor.

İngiliz rock efsanesi Queen, tüm müzik kataloglarını 1,2 milyar dolara satmayı planlıyor. Hayatta kalan grup üyeleri kayıtlarını, yayın haklarını 2021’de 550 milyon dolara satan Bruce Springsteen’in belirlediği mevcut rekorun iki katından fazlasına satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Springsteen’in anlaşmasından sonra endüstride bir düşüş görülmüştü, ancak Queen’in anlaşmasıyla sektör yeniden hareketlenecek gibi görünüyor. Endüstri uzmanları, Queen’in gişe rekorları kıran anlaşmasının durgunluğa meydan okuyacağını ve dünyanın en büyük sanatçılarının koleksiyonları için yüksek meblağlar talep etmeye devam edebileceklerini söylüyor.

Disney Music Group, Queen’in müziğinin Kuzey Amerika haklarına sahip, ancak grup, 2021’de 48 milyondolar telif hakkı kazanan İngiltere merkezli Queen Productions Ltd aracılığıyla küresel hakların mülkiyetini elinde tutuyor.

YENİDEN HAREKETLENİYOR

Müzik endüstrisinin önde gelen avukatlarından biri olan ve katalog satın alımlarında çalışan Guy Blake, “Genel olarak, bu rakamın doğru olmasında bir sorun görmüyorum, muhtemelen bir dereceye kadar doğruluk payı olduğunu düşünüyorum. Queen gibi çok fazla katalog yok” dedi.

Geçen yaz görüşmelerin ayrıntıları ilk kez ortaya çıktığında, Universal Music Group anlaşmanın önde gelen ismi olsa da kaynaklardan edinilen bilgilere göre görüşmeler adı açıklanmayan bir taliple ilerliyor.

Endüstri standartlarına göre bir albüm satışı yaklaşık 1.500 şarkı akışına eşdeğerdir. Queen’in ABD’deki albüm tüketim birimleri 1991 ile 2017 arasında 25,9 milyon iken, Bohemian Rhapsody filminin vizyona girmesinin ardından 2019’da 3,58 milyona yükseldi.

Filmin popülaritesi ve Queen’in hit parçalarının yayınlandıktan onlarca yıl sonra bile yayınlanmaya devam etmesi, grubun bir genç hayran kitlesi kazanmasına yardımcı oldu; bu da kataloglarının değerini artırdı.

Springsteen’in 550 milyon dolarlık satışından sonra Bob Dylan’ın, iki ayrı anlaşmadan yaklaşık 450 milyon dolar aldıktan sonra bir müzik kataloğu için en yüksek ikinci tutarı elde ettiği tahmin ediliyor. Dylan, şarkı yazma haklarını 2020’de Universal Music’e 300 milyon dolara sattı, ardından kayıtlarının haklarını bir yıl sonra 150 milyon dolara Sony Music Entertainment’a sattı.

Bieber’ın kataloğu Ocak 2023’te Hipgnosis Songs Fund’a 200 milyon dolara satıldı. 65.413 şarkı ve 146 kataloğun sahibi olan şirket aynı zamanda aralarında Red Hot Chili Peppers, Mark Ronson ve Blondie’nin de bulunduğu sanatçıların müziklerinin haklarına da sahip.