İsveç’ten Alex Dawson, balina avcılığı sürecindeki yaşananları inceleyen bir serbest dalıcıyı gösteren “Whale Bones” adlı eseri ile 2024 Yılın Sualtı Fotoğrafçısı seçildi.

Bu yılın en iyi sualtı fotoğrafı olarak değerlendirilen “Whale Bones”, dünyanın dört bir yanından gelen 6.500’ün üzerinde fotoğrafın galibi oldu.

Jüri heyeti başkanı Alex Mustard, “Whale Bones, nefesini tutan bir dalgıcın leşlere tanıklık etmek için Grönland buz tabakasının altına inmesi sırasında zorlu koşullarda fotoğraflandı.”

“Kompozisyon bizi bu gezegenin muhteşem yaratıkları üzerindeki etkimizi düşünmeye davet ediyor. İnsanların yükselişinden bu yana vahşi hayvanlar yüzde 85 oranında azaldı. Doğayla dengeyi bulmamız için yolumuzun değişmesi gerekiyor.” dedi.

Bu yıl kazanan fotoğraflarda balinalar göze çarparken dereceye giren diğer fotoğraflar ise şöyle sıralandı…

Japonya’da çekilen ve Davranış kategorisinde ikinci seçilen bir fotoğrafta, Zoarchias’ın iki büyük yılan balığı dişisi mücadele ediyor. (Jinggong Zhang)

Dennis Corpuz’un eseri, Makro kategorisinde ikinci seçildi. Küçük bir ahtapot; karanlık sularda ışıklarla seyahat eden ve beslenen küçük canlıların göçünü gösteren, boru şeklinde bir pirozomun içinde görünüyor.

Martin Broen, Ürdün Akabe’deki Sualtı Askeri Müzesi’nde Chieftain tanklarını gösteren fotoğrafla Enkaz kategorisini kazandı.

Siyah Beyaz grupta Jasmine Skye Smith’in Su Dansçıları birinci oldu. Avustralya’da çekilen bu fotoğraf, senkronize bir yüzme takımının üyelerini odağına aldı.

Rafael Fernandez Caballero, Davranış kategorisini “The End Of A Baitball” ile kazandı. Bryde balinası tek ısırıkta yüzlerce kilo sardalyayı yutuyor.

Talia Greis imzalı Göbekli Deniz Atı Makro kategorisini kazandı. Greis, Avustralya’nın Sidney sularındaki bir dalış alanında deniz atının gözlerinin etrafındaki ayırt edici işaretlerden etkilendiğini söyledi.

Bu saplı denizanası resmi Makro kategorisinde üçüncü sırada yer aldı. Dorset’teki Kimmeridge Körfezi’nde çekildi. (Sandra Stalker)

Enkazlar kategorisinde üçüncü olan devasa bir balık sürüsü, fotoğrafa Brezilya’nın Recife kentinde batık bir teknedeki yelken izlenimini verdi. (Fabi Fregonesi)

“Yukarıdan Gelen Saldırı”, Portre grubunda ikinci seçildi. Monterey, Kaliforniya’da çekilen fotoğrafta, yosunların arasında küçük balık avlarken kameraya saldırmaya çalışan bir kuş görülüyor. (Jon Anderson)

Portre kategorisinde üçüncülük, Tayland’ın Phi Phi Adaları’nda yiyecek aramaya giden bir makakın fotoğrafıyla kazanıldı. (Suliman Atatiqi)

Çift Cüce, Makro kategoride üçüncü oldu ve Endonezya’nın Lembeh kentinde çekilen bir çift deniz atını gösteriyor. (Bryon Conory)

Mısır’ın Marsa Shagra şehrinde çekilen “Encircled”, Gelişen ve Geleceğe Yönelik fotoğrafçılar kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı. Fotoğrafta, yavru barakuda gruplarının bir mercan resifinin üzerinde dönen bir top halinde bir araya geldiği görülüyor. (Sarah O’Gorman)

“Star Attraction”, Britanya Makro bölümünün kazananı oldu. Jenny Stock, Oban yakınlarındaki bir İskoç dalış alanı olan Loch Leven’i ziyaret etti ve burada binlerce kırılgan yıldızdan oluşan canlı bir “halının” renklerini fotoğrafladı.

“Seçilmiş Olan”, James Lynott tarafından Loch Leven’de çekildi ve ona British Waters Compact kategorisinde üçüncülük kazandırdı. Fotoğraf yaklaşık 20 metre derinlikteki ay denizanasını gösteriyor.

Plymouth’un güney batısında, açık denizdeki Eddystone Deniz Feneri yakınlarında büyük bir levrek sürüsü, Britanya Suları Geniş Açı kategorisinde ikincilik aldı.

Dünya Geniş Açı bölümünde, Bahamalar’daki Tiger Plajı’ndan birkaç mil uzakta, sırıtan bir limon köpekbalığı fotoğrafçıyı selamlıyor. (Rodolphe Guignard)

Büyük beyaz köpekbalıkları, Güney Avustralya’daki Güney Neptün Adası açıklarında, sallanan deniz çayırlarının üzerinde devriye geziyor. Fotoğraf Siyah-Beyaz kategorisinde ikinci oldu. (Matty Smith)