Türk mutfağı dünyada 7. sırada

Geçen sene 17. sıradaydık… Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi.

Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci…’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.

GELENEKSEL İLE ÇAĞDAŞI HARMANLAMALIYIZ

Türk mutfağı araştırmacısı, şef Vedat Başaran Türkiye’nin Taste Atlas’taki bu yükselişinin kıymetli olduğunu ancak daha yapılacak çok iş olduğunu söylüyor, diyor ki: “Tarihimizin, tabiatımızın, kıymetli topraklarımızın bize bahşettikleri elbette tabaklarımıza yansıyor ama Türk mutfağı adına elde edilen bu başarılar daha çok sahadaki topçulara ait. Yani ‘Türk mutfağı’ adına değil de daha çok kişisel başarılar. Henüz bütünlük içinde değiliz. Topçular iyi ama antrenör yok, taktik yok, seyirci yok. Bir de onlar olsa… Dolayısıyla sadece tabelaya bakmak yetmez. Daha iyisini başarmak için geleneksel ile çağdaş mutfağı harmanlanmalı, kendi mutfağımızın kökleri ile çağın gerekliliklerini yan yana koymalıyız. Yunanistan’ı o listeye ikinci sıradan sokan budur. Ürün çeşitliliği, kalite, kontrol ve tasarımı bir arada olmalıdır.”

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

“Bunu başarmak için de bizler önce kendi kültürümüz ile tanışmalı, barışmalıyız. Daha kendi mutfağımızı yeterince tanımıyoruz. Kebap, döner, mantı tamam ama ya diğer ürünler? Tarhana, yoğurt, baklava, kekik, kimyon gibi baharatlarımız… Neredeler? Ayrıca, Osmanlıdan bugüne birçok ürün kaybolmuş mesela. Neden yeniden üretmiyoruz? Ülke mutfaklarının gelişmesi için ürün çeşitliliği ve kalitesi çok önemli ama şöyle bir bakınca bizde her ikisinde de müthiş bir daralma var. Köylümüzün bin bir emekle ürettiği geleneksel değerlerin farkında değiliz. Üreticimize yeterince sahip çıkmıyoruz. Organik-geleneksel-doğal üretim teknik ve tasarımları, hepsi bir arada olmalı. Elbette kötü değiliz. 20 yıl önceye göre yemeğe bilimsel yaklaşan yepyeni bir nesil oluştu ama daha iyisi mümkün. Listelerin bir önemi yok, önemli olan Türk Mutfağının tanınması, saygı görmesi. Bunun içinde üniversiteler, araştırmacılar, devletimiz ve sivil toplum örgütleri taşın altına ellerini koymalı ki Türk mutfağı akımlara göre değil belli bir program içinde yaşatılan bir mutfak olsun.”

İŞTE İLK 10

1- İTALYA
2- YUNANİSTAN
3- İSPANYA
4- JAPONYA
5- HİNDİSTAN
6- MEKSİKA
7- TÜRKİYE
8- ABD
9- FRANSA
10- PERU

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio