Davutoğlu: Sınırlarımızda IŞİD'in Hakim Olmasını Tehdit Olarak Görüyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, El-Cezire Türk televizyonunun başta IŞİD’in Ayn el-Arab’ı (Kobani) ele geçirmeye çalışması olmak üzere bölgedeki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı. ”Türkiye, Ayn el-Arab’a şu ana kadar neden askeri müdahalede bulunmadı” sorusu üzerine Davutoğlu, “Eğer gerçekten bir müdahaleye ihtiyaç varsa bütün uluslararası toplum hep birlikte sadece Ayn el-Arab’a değil Suriye’deki bütün zulümlere müdahil olması lazım” dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında Suriye’de olaylar bugün başlamadı. Sadece Ayn el-Arab’da da başlamadı. Suriye’de 3,5 yıldır masum insanlar, siviller, kadınlar, çocuklar zalim bir rejim tarafından katlediliyor. 300 bine yakın insan şehit edildi, katledildi, 4 milyonu aşkın insan mülteci. Bunun 1 milyon 600 bini Türkiye’de. İçeride 10 milyonu aşkın insan yerinden edilmiş durumda ve bütün şehirler hemen hemen yıkılmış durumda. IŞİD, rejimin bu saldırıları karşısında savunmasız kalan Suriye halkının ortaya çıkardığı güç boşluğunda bir zemin buldu. Ve bugün maalesef Suriye halkı bir taraftan zalim bir rejimin diğer taraftan da acımasız bir şiddet ve terör örgütünün şiddet ve baskısı altında. Türkiye, bu krizin en başından itibaren önce Suriye rejimini bu zulümden engellemeye çalıştı iyi ilişkiler üzerinden, bu olmayınca da uluslararası toplumu sivil halkı korumaya davet etti.” O zaman bu davete icabet etmeyen ve Türkiye’nin de bu mücadeleye müdahil olmasını istemeyenlerin şimdi bir anda Ayn el-Arab’daki gelişmeler dolayısıyla Türkiye’nin devreye girmesini istediklerini aktaran Davutoğlu, “Bizim Suriye konusunda çok açık bir prensibimiz var. Suriye’de hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun, ister Arap, ister Kürt, ister Türkmen, ister Sünni ister Nusayri, ister Hristiyan bütün kardeşlerimiz, dostlarımız herhangi bir yardıma ihtiyaç hissettiklerinde Türkiye yanlarında olmuştur” diye konuştu.

Türkiye’nin geçmişte Arap, Kürt ve Türkmen 1 milyon 600 bin kişiyi kabul ettiğini, Halep’te, Azzaz’da, Tel Abyad’da, Rasul Ayn’da, İdlib’de, sınır boylarımızda bir ihtiyaç hasıl olduğunda elinden geleni yaptığını, Ayn el-Arab konusunda da aynı yardımı sergileyerek 200 bin Kürt kardeşini Ayn el-Arab’dan bir hafta içinde kabul ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Bütün Avrupa’nın 3,5 yıl içinde kabul ettiği Suriyeli mülteci sayısı bizim 3 gün içinde kabul ettiğimizden daha az” dedi.

Haber

İlginizi Çekebilir